Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ÚJITSA FEL OTTHONÁT JÓ TANÁCSOK

Érthető, hogy örülünk a felújított lakásnak, de át kell vennünk a kész munkát. De mit, és hogyan lehet egyáltalán ellenőrizni szakmai hozzáértés nélkül?

TANÁCSOK:

Festés

Talán a falak festését lehet a legegyszerűbben leellenőrizni, ha foltos, vagy nem egyenletes a szín, azt azonnal észrevesszük. Ugyanakkor a festés sok esetben a glettelést, csiszolást is magába foglalja. Ha pedig nem elég alapos a kivitelező, azt nem mindig lehet azonnal felfedezni, ahogy belépünk a helyiségbe. Bizonyos fényviszonyoknál egyáltalán nem látszik, ha egyenetlenre sikeredett a fal. Nos, ezt könnyedén át tudjuk hidalni, mindössze egy 500-1000 forintos stekk lámpára, vagy reflektorra van szükségünk, amit a fal mellé állítva súrlófényben is meg tudjuk tekinteni az elkészült művet. Ekkor jól látszani fognak a legapróbb hibák is, ugyanakkor tudnunk kell, hogy tökéletesen egyenletes fal nem létezik, ezt maximum gipszkartontól várhatjuk el. Természetesen mindenkinek saját magának kell eldöntenie, hogy megfelel-e az adott minőségű munka.

Burkolatok

Akár járólapról, akár parkettáról, vagy laminált lapról van szó, a leggyakoribb, és leginkább szembetűnő hiba az szokott lenni, ha síkfogas a burkolat. Ez annyi, hogy néhány lap valamivel feljebb, vagy lejjebb van, így amikor végighúzzuk a kezünket rajta, nem egyenletes felületet érzünk, „beleakad” a kezünk a kiálló lapba. Ha ez a hiba szemmel is jól látható, akkor nagy a baj, A szemünk mellett azonban itt a talpunk. Ha ugyanis egy burkolat síkfogasra sikeredett, azt talán elnézzük a mesternek átvételkor, de amikor fél év múlva már századszorra akad bele a lábunk, borzasztóan idegesíteni fog a dolog.

A síkfogasságot egyébiránt egy hosszú egyenes léccel is ellenőrizni lehet – vagy akár egy vízmértékkel. Ez az ellenőrzési mód azonban már kimeríti a szőrszálhasogatás fogalmát, ezért ha ilyen magas minőségű burkolásra vágyunk, akkor már a munka megkezdése előtt figyelmeztessük a kivitelezőt, hogy alaposan fogjuk ellenőrizni a munkát. Ugyanakkor azt javaslom, hogy az ellenőrzés során ne a legapróbb hibák teljes körű feltárása, vagy a kedvező alkupozíció kiharcolása legyen a célunk. Lehetőleg azokat a hibákat keressük, amelyek esztétikai szempontból zavarnak minket, vagy netán a használhatóságot negatívan befolyásolják.

Járólapnál nem, de laminált lapnál, vagy parkettánál gyakori probléma még, hogy recseg a talpunk alatt a burkolat. A fenti hibához hasonlóan ez sem az átvétel napján kezd el idegesíteni minket, hanem néhány hónap után. Alaposan járjunk körbe minden négyzetmétert, még azt is, ahol egyébként nem nagyon fogunk megfordulni. Ha recsegést tapasztalunk, ne higgyük el, hogy az majd meg fog szűnni. Épp ellenkezőleg, valószínűleg erősödni fog. Azonnal kérhetjük a javítást.

Nyílászárók cseréje

A nyílászáró csere is rejt bőven hibalehetőséget. Ezeket azonban beépítés után nem tudjuk ellenőrizni, csak munka közben. Mivel a nyílászárók cseréjének idejére nincs „kitiltva” a tulaj az adott helyiségből – mint a burkolásnál, – így nyugodtan lábatlankodhatunk a szakemberek körül, feltéve nem zavarjuk a munkavégzést, Itt elsősorban szemmel tartsuk a kivitelezőket. Ugyanis sajnálatos módon nagyon gyakran előfordul, hogy a tulajdonos éberségét kihasználva kispórolnak egy-két olyan anyagot, ami később nem bizonyítható. Jellemzően a tokrögzítő csavarok, illetve a PUR-hab mennyiségére figyeljünk oda. Nem kell feltétlenül szakértőnek lennünk, bőven elég az, ha a kivitelező a hátán érzi a tekintetünket, így majd inkább másnál fog próbálkozni némi spórolással.

Na persze a nyílászárók terén is akad olyan hiba, amit beépítés után is ki lehet szűrni. Ehhez azonban már valóban nem kell semmilyen szakértelemmel rendelkeznünk, csupán felhasználói szempontból vizsgáljuk át az ablakokat. Minden ablaknál próbáljuk ki a nyitást, és a buktatást. Teljesen becsukott állapotban próbáljuk meg magunk felé húzni az ablakot, és figyeljük meg, hogy valamelyik sarkán elválik-e a toktól, azaz megfelelően zár-e minden oldalon. Kérjük meg a szakembert, hogy mutassa meg a hibás működés gátlót, és magyarázza el, hogyan működik.

Hőszigetelés

A másik felújítás a hőszigetelés, ahol nem sok lehetőségünk van beépítés után ellenőrzéseket végezni. Így itt is  munka közben figyeljünk. Ahogy a nyílászáró beépítésénél, ennél a felújítási-korszerűsítési munkánál is az anyagok kispórolása lehet a legfőbb hibaforrás. Attól, hogy a rögzítő dübellel, és a ragasztóanyaggal spórolnak a szakik. Noha itt is a puszta jelenlétünk lehet a legnagyobb fegyver, azért nem árt, ha ismerjük a hőszigetelő anyagok rögzítésének helyes módját.

Gyakran körülbelül 3-4 ragasztópogácsával rögzítik a szigetelőanyagot, ami jelentősen megrövidítheti a hőszigetelés élettartamát. Minimum 6-8 pogácsát kellene használni a rögzítéshez, a legjobb módszer mégis az, ha a széleken teljesen telibe kenjük a hőszigetelő lemezt, a belső felületre pedig 3-4 pogácsában hordjuk fel a ragasztóanyagot. A dübelek hosszán szokás még spórolni, így jó, ha ezt is leellenőrizzük. Betonba 3-4 cm-rel, tömör téglába 4-5 cm-rel, üreges téglába 5-6 cm-rel, míg Ytongba és vályogba 6-8 cm-rel hosszabb dübelt érdemes venni, mint a hőszigetelő anyag vastagsága.

Ha nem vagyunk teljesen elégedettek a házunk új hőszigetelő képességével, akkor 15-20 ezer forint fejében lehetőségünk nyílik hő kamerával átvizsgálni, szökik-e valahol a meleg otthonunkból. A hő kamera megmutatja, hol vannak hő hidak, illetve mely területekre lenne még érdemes némi figyelmet és pénzt fordítani. Fontos tudnunk, hogy a hő térkép által felderített hibák nem feltétlenül a kivitelezőnket terhelik, erre leginkább a hő kamerás mérést végző személy tud választ adni az eredmények fényében.

Jótállás

Végezetül ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a számlával végeztetett munkához jótállás is tartozik, amit a kivitelezőnek kell biztosítania felénk. Ugyanakkor a számlával egyértelműen bizonyítani tudjuk, hogy ő végezte el a munkát, akkor a törvényben lefektetett jótállási időn belül a kivitelezőnek javítania kell a hibát

Sokan nem élnek a jótállás lehetőségével, mert félnek, hogy a kivitelező húzni-halasztani fogja majd a javítást, ettől azonban nem kell tartani. Ha ugyanis a bejelentéstől számított 15 napon belül nem teszi meg a szakember a megfelelő lépéseket, akkor számla ellenében egy másik kivitelezővel is elvégeztethetjük a munkát, ám ez esetben csak peres úton tudunk a pénzünkhöz jutni.

Habár a jótállás védi érdekeinket, mégis beláthatjuk, hogy a legjobb, ha magunk ellenőrizzük a munkát, és nem vesszük át addig felújított otthonunkat, amíg a kivitelező ki nem javította a hibákat.

Ui:

Mint építőipari kft tulajdonosa egy pár mondatot. Festésnél a glettelés nagyon fontos, de pl. a 3x glettelést meg kell fizetni. Burkolás, a lapok minősége nagyon fontos nem a 900ft-os lapot kell megvenni, mert abból szép eredmény nem lesz. Egy minőségi lapból pl. Zala kerámia lehet szép és tartós munkát végezni. Csak ne feledjük, amikor az árajánlatok közül kiválasztjuk a legolcsóbbat és még abból is alkudunk egy kicsit, az valószínű vissza fog ütni valahol. Meg kéne már végre tanulni, hogy olcsón nem lehet jól dolgozni. Arról meg nem is beszélve, hogy számla nem kell, mert így olcsóbb nem kell áfa-t fizetni, pedig a feketézőknek lehet, hogy többet is fizetnek, elhúzzák az órabért stb. Mint generálkivitelező azt javaslom mindenkinek, ne az ár legyen a legfontosabb és menjünk el megnézni a referenciamunkákat.

Keresd Magad Degeszre - Ebből Te sem maradhatsz ki!
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Online otthoni munka, Ingatlan alapú befektetési rendszer és Pénzkereseti lehetőség

(Hirdetés, 2012.12.06 15:45)

- Passzív házak ingatlanbefektetési alap és Hálózatépítési marketing rendszer
- Online pénzkereseti lehetõség
- Akár már 100 Dollár egyszeri befektetéssel is elkezdhetõ (100USD ~ kb 22.000 Forint )
- Keress pénzt azzal hogy befektetõket toborzol a cégnek.
- Tegyél szert passzív jövedelemre.
Részletek a honlapomon: http://passzivhazak.uw.hu